Mistä meidät on tehty?

 

Lorukirja väittää mitä väittää. Haikaran ja joulupukin ero on siinä, että haikara osaa lentää, ja joulupukki tuo lahjoja. Soma sattuma, jos sattuu syntymään jouluna. Kumman piikkiin lahja menee, haikaran vai pukin?

 

Mikä ihmisestä tekee ihmisen? Mikä on ollut Luojan perusidea? Mitä muuttaisi suuri Mestari, jos kaiken alusta alkaisi? Maasta on tullut, ja maaksi on tuleva, luullen elämänsä aikana kaikeksi muuksi tulevansa, ihminen. Kaikkien numerohirviövuosilukujenkin jälkeen ihminen on vertaansa vailla. Kykenemätön uskomaan rajalliseen elämään. Yltäkylläisyyden nälässään kyltymätön. Ajan ja tietoisuuden minimaalisessa kopissaan uskomattoman oppimaton osaakin olla ihminen.

 

Tätä kroppaa, johon kädet ja jalat liittyvät, pyörittää pää. Pienellä nupilla hartioiden välissä on valtava voima. Milloin se sättii, milloin se pätkii. Ilman päätä ei elämällä olisi päätä eikä häntää. Silti päävyyhti on edelleen selvittämättä. Mikä ihminen on?

 

Ihminen on mitä hän syö. Mitähän sitä tänään tulikaan syötyä? Ja lasketaanko siihen mukaan koko elinaikana nautittu ravinto? Suomalaiset ovat syntyneet perunasta. Perunalla on, riippuen hieman mallista, joko soikea tai pyöreä vartalo. Idullaan olevalta potulta saattaa löytyä raajojen alkeita. Päätönhän se edelleen on, mutta osiensa summasta menee. Menettelee. Olipa ihminen mikä oli, se ei tule toimeen ilman pottua.

 

Liian varhain potulle pantu kärsii neurooseista. Kun on pantu, niin on pantu. Perunalle käy samoin, jos se maahan pannaan kylmään hallaan. Ei kestä perunan pää, eikä ihmisen. Pottu muuntuu iän myötä huussiksi, käymäläksi tai vessaksi. Ulkona saattaa kyykistellä vain kesäisin. Sillä varauksella, että se jotakuta potuttaa. Säävarausta unohtamatta.

 

Pää on ihmisen arvokkain osa. Jos sataa, satakoon, kunhan pää ei kastu. Takamusta ei tarviste varjella, sen ihomuisti ei märkää hätkähdä. Pää on kastunut vain kerran, jos on sattunut paikalle kasteella.

 

Jos nuppi menee sekaisin, aineilla tai ilman, on ihminen toimintakyvytön. Tietyillä dropeilla toinenkin pää jäykistyy. Päät ovat elintärkeitä. Ilman päitä ei synny ihmistä. Päätäkin tärkeämmäksi tulee sydän. Sydämettömien ihmisten joukko on suuri. Liian suuri. Suuri Mestari, eikö sydämiä saisi muutaman varalta varaosiksi?